Fínsko je krajina známa pre svoje jazerá a krásnu prírodu bohatú na faunu a flóru. Špecifická kultúra Laponcov mu dodáva nezameniteľné čaro. Fíni nie sú nijako zhovorčiví, ale sú vcelku milí a radi vám v ťažkostiach pomôžu.
Kedy ísť
Pre Fínsko je typická dlhá a veľmi studená zima a mierne, často daždivé leto. Kvôli blízkosti Ruska a špecifickej polohe je Fínsko všeobecne zrejme najchladnejšie zo škandinávskych krajín. Zima trvá aj v Helsinkách, ktoré sú pomerne na juhu, päť mesiacov. Teplota sa tu pohybuje okolo bodu mrazu, a to od polovice novembra až do marca. Na severe a východe býva vždy o niečo väčšia zima. Okrem jazier, ktorými je Fínsko preslávené, zamŕza aj voda v Botnickom zálive. Keď v zime zavanie ľadový vietor od Ruska, nie sú výnimočne teploty okolo -20°C. So snehom sa v Laponsku obyvatelia stretávajú už v októbri, v Helsinkách v novembri. V lete je v Helsinkách bežná teplota asi 20 ° C.
Nakupovanie a suveníry
Ak sa ocitnete pri svojej návšteve Fínska až v Laponsku, určite svojim blízkym alebo sebe prineste niektorý z laponských ručných výrobkov. Najčastejšie uvidíte svetre so sobmi a losmi, potom aj sklenené sošky alebo šperky z miestnych kameňov, parohy, zvieracie kosti alebo upravenú kožu. Vo zvyšku Fínska zoženiete moderné suveníry, ako kľúčenky, tričká alebo iné upomienkové predmety.
Kultúra
Jedlo v každodennom živote
Pravdepodobne tou najpoužívanejšou surovinou vo fínskom jedálničku je mlieko vo všetkých svojich podobách, teda rôzne spracované a upravené. Dusí sa v ňom mäso, vyrába sa z neho puding alebo polievky. Špecialitou, ktorej príprava sa líši naprieč časťami Fínska, je syrový chlieb. Často sa tu jedia ryby, zemiaky a repa.
Sviatočné stolovanie
Na rodinnej akcii alebo stretnutí s priateľmi nesmie chýbať káva, tú Fíni jednoducho milujú. Pri takýchto príležitostiach sa často je makkara, tradičný druh údeniny, ktorý je súčasťou fínskeho stravovanie už od 50. rokov 20. storočia. Pri najrôznejších oslavách a sviatkoch sa servíruje spomínaný syrový chlieb, zemiakové taštičky a tiež pivo a vodka. Na Veľkú noc nechýba Mamma, hnedá sladová kaša, viilia, čo je sušené plnotučné mlieko, alebo talouskalja, doma vyrábané pivo.
Etiketa
Fíni hovoria málo, pretože neznášajú plytvanie slovami a bezvýznamné reči. O to väčšiu váhu majú ich sľuby. Môžu sa zdať veľmi rezervovaní. Opakom býva atmosféra nastolená vo verejných saunách, kde bývajú otvorenejší. Fíni si vykajú a krstné mená používajú vo formálnom styku len výnimočne. Napriek tomu, že je tu zložitejšie kúpiť si alkohol, Fíni cez víkendy nadmerne pijú.
Ceny
- Cappuccino – 3,50 Eur
- Menu pre dve osoby v reštaurácii - 66 Eur
- Voda v reštaurácii (0,33 l) – 1,50 Eur
- Krabička cigariet – 6,60 Eur
- Miestne pivo (0,5 l) – 2,50 Eur
- Lístok na MHD – 2,85 Eur